A projekt

Két település, Alsóörs és Felsőörs községek önkormányzatai a Fenntartható települési közlekedésfejlesztés elnevezésű pályázati felhívásra nyújtottak be pályázatot 2017. nyarán. Decemberben támogató döntés született és a támogatási szerződés megkötését követően 2018. március 20-án kezdetét vette a projekt megvalósítási szakasza. A két település konzorciumban valósítja meg a projektet, melynek gesztora Alsóörs Község Önkormányzata.

A két önkormányzat 750 mFt, 100%-os intenzitású pályázati támogatást nyert a két település között haladó kerékpárút megépítésére. Az út kiépítésén túl a projekt tartalmaz zöldfelület fejlesztési tevékenységeket, marketing feladatokat, érzékenyítő rendezvényt egyaránt. A települések földrajzi elhelyezkedése miatt egyértelműen fontos turisztikai hasznot hoz a településeknek, de fő szempont volt a Veszprém felé irányultság, a munkahelyek elérhetőségének biztosítása is.

A kerékpárút kialakításának első időszakában a területek kisajátítása sok időt vett iénybe, majd a közbeszerzési szakasz is elhúzodott. A megvalósítás tényleges elkezésében a pandémia helyzet is időeltolódást jelentett. A hivatalos, már építést is tartalmazó projet ütemben 2020. szeptemberében került megvalósításra a sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvény.

A mintegy 9 kilométer hosszúságú, Alsóörsön át vezető kerékpárút nyomvonala különböző szakaszokból (önálló kerékpárút, nyitott kerékpársáv, mezőgazdasági út, vegyes forgalmú) áll majd, és ha elkészül, a Balatoni Bringakörútba csatlakozik be. Felsőörs és Alsóörs közösen pályázott a 750 millió forintos uniós projektre, melynek során fásításokat végeznek és utcabútorokat, illemhelyeket is elhelyeznek. A kerékpárutat a Colas Út Zrt. építi.

Az út gyorsan elkészült. Kiegészítő állami forrásnak köszönhetően a nyomvonal módosulhatott és egy új szakaszon kerékpárút épülhetett Alsóörsön a sportcsarnok mellett elhaladva, tartva a Balaton part felé. A második szakasz építése 2022. tavaszán vette kezdetét a közbeszerzési és szerződésmódosítási feladatokat követően. Újabb 49Mft került a projekt megvalósítására.

Fontos megemlíteni a településeken kialakított mobil illemhelységeket, melyek a kerékpárút mentén szabadon elérhetők 0-24 órában. A kerékpárút felsőörsi szakaszánál régészeti feltárás is zajlott. A kerékpárút karban tartásához munkagépek kerültek beszerzésre. A traktor kiegészítőivel hozzájárulnak a kerékpár biztonságos használatához.

Turisztikai kiadvány és kerékpáros térkép is készült a projekt során. Hamarosan telefonos applikáció segítségével lesz könnyen elérhető a kerékpárútról minden információ és számos turisztikai információ, túraútvonal.