A kerékpárút

1. vöröskő kerékpárút

A Veszprém – Felsőörs - Alsóörs kerékpárút hossza 15 km, szintideje 1 óra.

Alsóörsről Veszprémig nagyjából 200-250 méter szintemelkedéssel kell számolnunk, melynek jelentős része Alsóörstől Felsőörsig tesz minket próbára.

2. kerékpáros szolgáltatások

Bringaörs: Alsóörsön a Strand sétányon találod meg a kerékpár kölcsönzőt. Gyermek, felnőtt, terep és elektromos kerékpárok kölcsönözhetőek, akár házhoz szállítással is. Csoportok kedvezménnyel bérelhetnek bicikliket.

Cím: Alsóörs Strand sétány 1.
Telefonszám: +36 20 911 1009

E-bike kölcsönzés: a Felsőörsön található e-bike kölcsönzőben bérelhetsz e-bikeokat, akár szállítással, de ha szeretnéd, az egész túrát megszervezik Neked, vagy egy kisebb térség megismerését, idegenvezetéssel is. Bosch Szerviz központjukban diagnosztikát, szoftverfrissítést és pótalkatrész cserét is vállalnak. E-bike biztosítást is köthetsz náluk.

Cím: Felsőörs, Táncsics Mihály utca 17.
Telefonszám: +36-20-243-8203

Balaton körül vezetett biciklis túrákat kínál Bike Holidays Utazási Iroda:

A Bike Holidays Utazási iroda, szállással, kerékpáros transzferrel valamint csomagszállítással egybekötve. Ha azonban poggyász nélkül szeretnél egy jót biciklizni, akkor külön csomagszállítási lehetőséget is vállalnak.

Cím: Felsőörs Fenyves u. 65.
Telefonszám: +36 30/9934740

Biciklis pihenőhely:

“Paloznak kapujában” kerékpáros pihenő található a Balatoni bringakörút mellett. A kilátó, pihenőpadok, asztalok mellett térkép, és információs táblák mutatják be Paloznak nevezetességeit. Interaktív, játékos módon ismerkedhetünk meg a tájalkotó szőlőműveléssel, a Balaton jellegzetes halfajaival, a táj védett növényeivel, állataival. Találsz itt mosdót és kerékpáros szereld magad pontot is.

Cím: Paloznak, Vörösparti sor 1.

Alsóörsön és Felsőörsön mosdó található , melyet a nap bármely szakaszában használhatsz.

3. török-ház

Alsóörs legrégebbi gótikus udvarháza, melynek építése a XV-XVI. század fordulójára tehető. Turbánra emlékeztető, hagyma alakú kéményzáródásáról kapta az épület a ma elterjedt, népi nevét.

A történelmi szálak mellett a kilátás miatt is érdemes ide ellátgatni, hiszen a meredek domboldalról különleges, lenyűgöző kilátás tárul eléd a Balaton keleti medencéjére.

A gótikus udvar mindig nyitva áll az érdeklődők előtt, júliusban és augusztusban zenei produkciókkal és kortárs képzőművészeti kiállításokkal is bővül a látnivalók tárháza, melyre sok szeretettel várnak téged.

Cím: Alsóörs, Petőfi köz 6.

4. alsóörsi községi strand

Az alsóörsi strand gondozott, családbarát környezetével, árnyékot adó fáival, kellemes, biztonságos medrével, a strandon és környékén található szolgáltatások gazdag választékával és ingyenes parkolással várja vendégeit.

A balatoni strandokat minősítő Kék Hullám Zászló megmérettetésen a legmagasabb, öt csillagos értékelést kapott a strand.

A strand nagyszerű választás, ha családdal vagy a gyerekekkel érkeznél a Balaton Riviéra partjára . Biciklivel a balatoni és a Veszprémet Felsőörsön át Alsóörssel összekötő kerékpárúton könnyedén megközelítheted a kiváló strandot.

Telefonszám: +36 87 447 007
Cím: Alsóörs Strand sétány 3.

5. reormátus templom - alsóörs

Az alsóörsi református templom a XIII. században épült, de az idők során többször is átépítették. A XIV. századból származó bizánci hatású freskója kiemelt értéket képvisel. Érdemes a templom előtti hűs padokon megpihenni, a kilátásban gyönyörködni.

Vasárnaponként 11 órakor van istentisztelet.

Telefonszám: +36 30 431 1720
Cím: Alsóörs , Templom Utca 12

6. SOMLYÓ-HEGYI KILÁTÓ

A Somlyó-hegyen található 2015-ben megújult, faszerkezetű kilátó tetejéről, gyönyörködhetsz a Bakony déli lejtőiben, Alsóörsben és a „magyar tenger- ben”.

Megközelíthető a temetőn keresztül vagy az Alsóörsöt Felsőörs irányában elhagyva a főútról is.

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 11.00-19.00.

Telefonszám: +36 87 447 192 Cím: Alsóörs Somlyó-hegy

7. CSERE-HEGYI KILÁTÓ

A vörös permi homokőből készült kilátó, már 1935 óta áll a jelenlegi, Cse- re-hegyen lévő pontján, 298 méter tengerszint feletti magasságban.

Az építmény körül padok, tűzrakó helyek találhatók, és egy kis pavilon is várja a megfáradt túrázókat. A kilátó tetejéről lenyűgöző Balatoni kilátás tárul eléd, ahonnan a környező hegyekre, Alsóörs, Balatonalmádi, Felsőörs házaira is ráláthatsz .

A Somlyó-hegyi kilátóból is egy könnyed túrával megközelíthető. Egész évben nyitva tart és ingyenesen látogatható.

Telefonszám: +36 87 447 192 Cím: Alsóörs, Csere-hegy

8. BŰNBÁNÓ MAGDOLNA RÓMAI KATOLIKUS PRÉPOSTSÁGI TEMPLOM – FELSŐÖRS

A Balaton-felvidék egyik legépebben megmaradt Árpád-kori műemléke, mely a XII. - XIII.sz. fordulóján épült. A román stílusú templom legjellegzetesebb része a torony.

Az országban egyedülállók a homlokzaton elhelyezkedő három, félköríves, oromzatos ablakközötti csomózott oszlopok. Különleges a barokk-kori, máig működőképes műemlékorgonája, melyet vasárnaponként és koncertek alkalmával is hallgathatunk.

A templom épülete májustól szep- temberig látogatható. Szentmise minden vasárnap 10:30 órakor.

Telefonszám: +36 87 446 812 Cím: Felsőörs Batthyány tér

9. FORRÁS-HEGYI GEOLÓGIA BEMUTATÓHELY

Felsőörs nyugati oldalán található, egykori kőfejtő helyén sétálhatnak azok, akik kíváncsiak a nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani bemutatóhely- re.

A falu nyugati, legszélső utcájától a “Geológiai bemutatóhely” feliratú tábla mutatja a Forrás-hegy helyét. Az egykori kőfejtőben információs táblák vezetnek végig, majd egy emelkedő felszín vezet tovább a geológiai bemuta- tóhelyre.

A bemutatóhelyen a vulkáni kőzeteket és az őstenger élővilágát is megcsodálhatod.

A bemutatóhely egész évben szabadon látogatható.

Telefonszám: +36 87 577 210

10. Malomvölgyi-tanösvény

Felsőörs különleges, magyar viszonylatban egyedülálló természeti látnivalóit fogja össze a Malomvölgyi-tanösvény.

Sétálj végig a körtúra 8 állomásán, melyen magyarul és angolul is találsz információkat a környék flórájáról és faunájáról. A bemutatóhely egész évben szabadon látogatható.

Telefonszám: +36 87 577 210
Cím: Felsőörs, Hóvirág u. - külterület

11. Szent kereszt-hegy és a Miske-szikla

Felsőörs déli határában található a Miske-tető/Szent kereszt-hegy. Helyi elnevezése a néhai Miske ispán-palotájára utal. A Miske-tetőn álló kereszt vörös homokkőből 1912-ben készült. A hegy botanikai szempontból is nagyon értékes, hiszen összesen 28 védett növényfajt sikerült azonosítani itt. Kiváló kilátópont is a Miske-tető, hiszen elénk tárul a festői szépségű Malomvölgy. Egész évben szabadon látogatható.

Telefonszám: +36 87 577 210

Cím: Felsőörs, Eperfasor, Szent kereszt-hegy, külterület

12. Királykúti-völgy

Alsóörsről indulva Lovas felé, majd a Malom-völgyből tovább haladva található a kedvelt kirándulóhely, a Királykúti-völgy. A hagyomány szerint Mátyás király is vadászott itt.

Gyalog vagy terepbiciklivel is járható útvonal. Egész évben szabadon látogatható.

Telefonszám: +36 87 447 694
Cím: Lovas, Királykúti-völgy

13. Őskori festékbánya

A világon két őskori festékbányát tártak fel, ahol a bányászati eszközök is előkerültek. Az egyik Afrikában, másik Lovas településen. A feltárás során 143 db bányászásra alkalmas eszköz került elő, melyeknek egy részét a Lovasi faluházban kiállítás keretein belül lehet megtekinteni. A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park rendszeresen szervez ide túrákat, amelyeken érdemes részt venni, hogy többet megtudj az őskori festékbányáról.

Egész évben látogatható.

Festékbánya GPS: 47.017942 17.918093

Állandó kiállítás: Lovasi faluház pince, megtekintés előzetesen egyeztetett időpontban a +36 20 387 97 37 vagy kusid01@gmail.com.

14. Tájház-Paloznak

A paloznaki Tájház, kőből épült nádfedeles tornácos három elosztású ház, mely a falu közepén található. . Ha érdekelnek a tárgyi emlékek , akkor érdemes ellátogatnod a tájházba , mivel helyben gyűjtött emlékek valamint a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum által kölcsönzött tárgyak is megtalálhatóak itt. A látogatásod során az 1860-as évekbe csöppenhetsz vissza, a polgárosodás tárgyi eszközeinek bemutatásán túl a balatoni halászat eszközeit tekintve. A házhoz tartozó borospincében a borászat és a szőlőművelés eszközei kerültek kiállításra. Az udvarban nyaranta kézműves foglalkozásokat, hangversenyeket, főzőversenyeket tartanak, melyre szeretettel várnak téged.

Nyitva tartás: az önkormányzat hivatali idejében vagy előzetes bejelentkezés alapján.

Telefonszám: +36 87 555 006
Cím: Paloznak Fő utca 6.